niedziela, 16 marca 2014

Ryba w sosie śmietanowo-chrzanowym z pieczonymi frytkami

Kolejny sposób na rybę i chyba nie można prościej. Prostota w wykonaniu nie umniejsza w żaden sposób walorom smakowym bo ryba jest naprawdę pyszna. Sos wydawał mi się na początku ostry, ale po chwili gotowania cała ostrość chrzanu wyparowała i sos w konsekwencji jest odpowiednio pikantny i smaczny. Przepis dostałam od koleżanki, bardzo polecam na szybki i smaczny obiad. U mnie w towarzystwie pieczonych frytek.

Składniki:
6-8 kawałków filetów bez ości z ulubionej ryby (ja użyłam mintaja)
250 ml śmietany 30%
1 mały słoik chrzanu
sól
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki masła

Filety zapiec z masłem w naczyniu żaroodpornym. Jak chwilę ryba się podpiecze wlać śmietanę wymieszaną z chrzanem, posolić do smaku, można dodać kilka kropel cytryny. Wszystko razem chwilę gotować.
Sposób na pieczone frytki:
Ziemniaki pokroić w paski, moczyć w wodzie 30 - 60 minut. Następnie wyciągnąć z wody, osuszyć, polać oliwą z oliwek i dodać ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie i przyprawa do ziemniaków) oraz sól. Wyłożyć na blaszce na papierze do pieczenia i piec 20 - 25 minut w temperaturze 200 C do zarumienienia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz