O tej zapiekance mogą powiedzieć jedno - rewelacyjna! Kiedyś
poczęstowała mnie nią moja przyjaciółka i muszę przyznać, że to najlepsza tego
typu zapiekanka jaką jadłam. Wzięłam więc przepis i od tamtej pory gości często
na moim stole. Naprawdę polecam!
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
ok. 350 g fasolki szparagowej
ok. 200 g ulubionego makaronu (użyłam Pełne Ziarno z Lubelli)
2 pomidory
5-6 sztuk dużych pieczarek
30 dkg ulubionego żółtego sera
250 ml śmietany 30%
1 serek topiony śmietankowy
przyprawy:
vegeta
do gyrosa
papryka słodka
sól, pieprz
Pierś pokroić w kostkę, obsypać przyprawą gyros oraz słodką papryką (lub
inną ulubioną przyprawą do kurczaka), obsmażyć na patelni na małym ogniu.
Fasolkę oraz makaron podgotować w osolonej wodzie. Pomidory oparzyć i obrać ze
skóry, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Ser zetrzeć na
tarce na dużych oczkach. Układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym: makaron,
ser, kurczak,ser, fasolka szparagowa, ser, pomidory i pieczarki, ser. Na koniec
przygotować sos: do rondelka wlać śmietanę, dodać serek topiony, ok. 2 płaskich
łyżek vegety, pieprz i podgrzać do rozpuszczenia się serka. Tak przygotowanym
sosem polać zapiekankę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 - 200 C i piec
40-50 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz