sobota, 15 marca 2014

Ryba w sosie pomidorowym zapiekana z serem

Muszę przyznać, że ryba smakuje mi pod niewieloma postaciami. Ten sposób na rybę jest jednym z moich ulubionych i chyba najczęściej gości na moim stole. Oryginalnie w przepisie jest panga, ale w zasadzie każdy może użyć swojego ulubionego rodzaju ryby. Ważne, żeby to był filet bez ości. Przepis zaczerpnięty przez moją teściową z któregoś z programów kulinarnych po kilku zmianach. Naprawdę warto spróbować.
 Składniki:
8 kawałków filetu bez ości z ulubionej ryby (panga, mintaj, dorsz)
6 średnich pomidorów
7 suszonych pomidorów (mogą być z zalewy)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1/2 puszki mleczka kokosowego
25 dkg ulubionego żółtego sera
przyprawy:
ostra czerwona papryka
bazylia
mięta (niekoniecznie)
sól, pieprz
kilka kropli soku z cytryny

Rybę osolić, opieprzyć, skroplić cytryną, odstawić. Pomidory oparzyć i obrać ze skórki, pokroić i wrzucić do garnka. Dodać pokrojone suszone pomidory, pokrojoną cebulę i czosnek, doprawić i zagotować. Po zagotowaniu zmiksować na gładki krem, wlać mleczko kokosowe i wymieszać. Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać otrzymanym sosem. Piec w temperaturze 200 C przez 50 min, 10 minut przed końcem posypać startym żółtym serem. Podawać z ryżem.  Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz